{ "title": "Azami Hız Sınırlaması Levhası", "image": "https://www.trafikisaretleri.gen.tr/images/azami-hiz-sinirlamasi-levhasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:31:19", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Azami Hız Sınırlaması Levhası, kara yollarında trafik akışını tehlikeye sokmamak ve oluşabilecek kaza risklerini minimum seviyeye çekmek amacıyla kara yollarında bulunmaktadır. Bu levhalarda her araç tiplerine ayrı ayrı olacak şekilde uyarılar mahiyetinde levhalar bulunmaktadır. Bunların yanında bazı özel bölgelerde okul önü hastane önü gibi işlek bölgelerde hız sınır levhaları normal olan hız sınırlarını daha aşağılara çekerek hızların inilmesini sağlamak amacıyla kurulmaktadır. Azami hız sınırlama levhası genel olarak gidiş yolumuzun sağ kısmı ve üst geçit ile alt geçitlerin üst kısımların orta kısmında bulunmaktadır. Azami hız sınırlaması levhası olarak belirlenen hızlar maksimum çıkılabilecek hızların üstüne çıkmamalıyız.

Azami hız sınırlaması demek kullandığınız aracın trafikte yapabileceği en fazla hızı göstermekte ve mümkün olduğu kadar belirlenen hızın üstüne çıkmamanızı gösteren levhalardır. Azami hız sınırlaması levhaları mavi renkte ve kırmızı renkte olabilecek şekilde oluşmaktadır. Mavi olan levhalarda genel olarak kara yollarında şehirler arası kara yollarında bulunur ve levhalarda her araç tipinin yani otomobil için belirlenen kamyon ve kamyonetler için ayrı olarak hesaplanarak gösterilen levhalardır. Şoförlerden kurala uymaları için yolun gidiş kısmında sağ taraflarda bulunur. Diğer kırmızı ve yuvarlak olan levhalar ise genel olarak kavşağa yaklaşılan, okul önleri olan bölgeler gibi tehlike arz eden gölgelerde tüm araçların uyması gereken ortak bir hız sınırlaması levhası uygulanır. Kesinlikle yolculuk sırasında hızların düşürülmesi gerektiğini uyarmak amacıyla uygulanan levhalardır. Bunların yanında diğer dikkat etmeniz gereken yolculuk sırasında dalma gibi durumlarda veya yolculuk sırasında levhaları gözden kaçırabilirsiniz. Bunun için kullandığınız aracın trafikte azami hız sınırlaması hakkında bilgi sahibi olmanız ve kesinlikle uygulamanız gerekmektedir. Çünkü hızdan dolayı kaza yaptığınızda levha yoktu bende hız yaptım diyemezsiniz. Artı böyle bir iddia da bulunmanın hiçbir önemi olmayabilir. Çünkü ülke olarak trafik kazalarından dolayı binlerce insanımız hayatlarını kaybetmektedir. Bizde sizler için trafikte iken kara yollarında aracınız azami hız sınırlamasını ayrı başlık altında açıklayacak olursak;

Otomobiller İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; otomobiller için azami hız trafik seyrinde iken yerleşim yerleri şehir içinde 50 km. Şehirler arası çift yönlü kara yollarında 90 km. Aynı şekilde bölünmüş olan kara yollarında 110 km ve son olarak oto yollarda 120 km. Olarak belirlenmiştir.

Minibüs ve Otobüsler İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; minibüs ve otobüsler için azami hız trafik seyrinde iken şehir içi yerleşim yerlerinde 50 km ve şehirler arası olan çift yönlü kara yollarında 80 km ve aynı şekilde şehirler arası olan bölünmüş yollarda 90 km ve son olarak otoyollarda 100 km. Olarak belirlenmiştir.

Kamyonetler İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; Kamyonetler için azami hız yerleşim yeri olan şehir içlerinde 50 km. Şehirler arası çift yönlü olan kara yollarında 80 km. Aynı şekilde şehirler arası bölünmüş yollarda 85 km ve otoyollarda 95 km. Olarak belirlemiştir.

Panelvanlar İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; Panelvanlar için azami hız sınırlaması ise şehir içi olan yerleşim yerlerinde 50 km. Şehirler arası çift yönlü kara yollarında 85. Km. Aynı şekilde şehirler arası bölünmüş yollarda 85 km ve son olarak oto yollarda ise 110 km. Olarak belirlenmiştir.

Kamyonlar İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; Kamyonlar için azami hız trafik seyrinde iken yerleşim yerleri şehir içinde 50 km ve şehirler arası çift yönlü kara yollarında 80 km. Aynı şekilde bölünmüş olan kara yollarında 85 km ve son olarak oto yollarda 90 km. Olarak belirlenmiştir.

Çekiciler İçin Azami Hız Sınırlaması Levhası; Çekiciler için azami hız trafik seyrinde iken yerleşim yerleri şehir içinde 50 km ve şehirler arası çift yönlü kara yollarında 80 km. Aynı şekilde bölünmüş olan kara yollarında 85 km ve son olarak oto yollarda 90 km. Olarak belirlenmiştir.
" } ] }