{ "title": "Dur İşareti Levhası", "image": "https://www.trafikisaretleri.gen.tr/images/dur-isareti-levhasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:15:11", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Dur İşareti Levhası, Eğer bizde bir otomobil sahibiysek, trafikte birçok levhanın olduğunu ve her bir levhanın bizlere farklı kurallara uyulması gereken işaretleri içerdiğini biliriz. Fakat önemli olan trafiğe çıkıldığı zaman kazaları önleyebilmek için veya kazalara meydan vermemek için bu levha ve ışıkların ne anlama geldiği bilmemiz gerekir. Dur işareti de araç sürücüleri için ve yayalar için konulmuş levhalardan biridir. Dur işaretinin olduğunu fark ettiğimiz yerlerde dikkatli bir şekilde gitmeli, özellikle yayaların can güvenliği için bu işareti gördüğümüz noktalarda hemen durmalıyız. Yayalar dışında araç varsa da durmalıyız.

Ana yolun ve tali bir yolun kesiştiği ve sağdaki araca yol vermenin tehlikeli olduğu zamanlarda kavşaklarda bulunması gerekir. Boydan boya uzanan karayolları ya da cadde başlarında caddeye giren bir sokak girişinde kullanılır. Yakınında bulunan başka kavşaklarda ışıklı bir işaret cihazı bulunan ışıksız kavşaklarda. İnsanların yüksek hız yapma riski olduğu düşünülen yerlerde, görüş mesafesi kısıtı olan yerlerde, bu işaret levhası yerleştirilmelidir. Bu riskler dışında farklı sebeplerden düzenleme yapılmasının gerek görüldüğü yerlere, kavşaklara mutlaka dur levhası yerleştirilmelidir.

Bu levhaların yerleştirilmesi uygun bir biçimde olmalıdır. Gelişigüzel herhangi bir kavşağa, sokak girişine monte edilmesi trafik kurallarına uyulması hususunda karışıklığa yol açar. Bu işaret levhasının gerçek anlamda gerekli yerde ve uygun bir şekilde kullanılmış olması trafik kuralları manasında iletilen emirlere uygunluğu arttırır aksi taktirde iletilen emre uygunluktan söz edilemez.

Bu Levhaların Ön Uyarılı Kullanılacağı Haller

Seksen kilo metre altındaki bir araca hız sınırında durma levhasına olan görüş mesafesi 150 m'den daha az olduğu zamanlar. Seksen kilo metrelik bir hız sınırında dur levhasına olan görme uzaklığı 200 m'den az olduğu vakit. Durulmasını gerektiren diğer bütün durumlarda bu levhalar kullanılmalıdır.

Dur İşaret Levhasının Yolun Sol Tarafında Kullanıldığı Durumlar

Gidiş güzergahının aynı yönde iki veya daha fazla şeritten oluştuğu durumlarda. Yapılan kavşağın tasarımı şayet iki veya daha fazla aracın yan yana yaklaşmasına risk oluşturuyor ya da imkân veriyorsa, bulunulan kavşakta iyi olmayan görüş koşulları söz konusu ise dur işaretinin vurgulaması gereken farklı durumlarda kullanılır.

Genellikle araçlar için, gelen araca ya da yayaya durmak suretiyle yol verilmesi gerektiğini, hatta bunun gereklilikten önce bir mecburiyet olduğunu ifade eden bir levhadır.

Bu levhalar sekizgen köşe şeklinde tasarlanır, zemin renginin kırmızı renkte oluşturulur beyaz bir iç bordür ve levhanın ortasına yerleştirilen DUR yazısından ibaret bir şekilde tasarlanır.

Yerleşim merkezlerinde ve iş merkezlerinde 750 mm, belirtilen bu merkezler dışında ise 900 mm olmak zorundadır. Yaklaşım hızının fazla düşük olduğu kavşaklarda küçük boyutlu yani 600 mm boyutundaki levhalarda kullanılır.

Trafikte yer alan bütün levhaların bizim can güvenliğimiz için olduğunu unutmayalım, trafik emirlerine ve levhalara uyalım.
" } ] }