{ "title": "Kamyon Giremez Levhası", "image": "https://www.trafikisaretleri.gen.tr/images/kamyon-giremez-levhasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:05:15", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kamyon giremez levhası belirtilmeden önce trafik işaretleri neden kullanılır ve neden kullanımı sağlanır onu açıklayalım. Trafik tanzim işaretleri genel olarak yol kullanıcılarını kesinlikle uymaları gereken özel yükümlülükler olmakta, çeşitli yasaklama ve kısıtlamalar hakkında bilgi oluşturmak amacıyla kullanımı sağlanır. Kamyon giremez levhası ilave bir panel üzerinde aksi belirtilmedikçe, işaret levhasıyla belirtilen yasaklama ve kısıtlama, levhanın dikili olduğu noktadan itibaren başlar ve aksini belirten bir işaret levhasına kadar veya bir sonraki kavşağa kadar devam etmektedir. Belirtilen yasaklama ya da kısıtlamaların kavşaktan sonra da geçerli olmaya devam etmesi gerekli olduysa işaret tekrar etmelidir. Bir meskun mahal işaret levhasıyla beraber kullanılmakta olan trafik tanzim işaretleri, meskun mahaldeki yolun belirli bölgelerinde diğer işaretlerle farklı bir kuralın bildirilmesi haricinde bu kuralın, bütün meskun mahal boyunca geçerli olduğu anlamını taşımaktadır. Trafik işaretleri, yol kullanıcıları açısından kolayca görülebilecek ve anlaşılacak olan biçimde monte edilmelidir. Bu trafik işaret levhalarının temiz ve iyi şekilde tutulması gerekmektedir. Trafik tanzim işaretleri, öncelik bildiren işaretlerdir, yasaklama ve kısıtlama bildiren işaretler olarak belirir ve mecburiyet bildiren işaretler olarak uyulması gereken işaret uyarı levhası olmaktadır. İşte bu hususta kamyon giremez levhası oldukça önemli olmaktadır. Bu levha normal belirlenen araçların dışında belirlenen kamyon girişini kısıtlamak amacıyla kullanılır.

Kamyon giremez levhası, ağır yüklü araçların belirlenen bölgelere giremeyecek olduğunu belirlemek amacıyla kullanımı sağlanır. Bu işaret levhası, kamyon azami yüklü ağırlığının yani belirlenen ağırlığın 3.5 tondan fazla olan yük taşıtlarının işaret levhasında belirlenen kamyon girişinin yasak olduğunu belirtmektedir. Bu işaret levhası, ağır yüklü aracın trafiğe uygunsuz olduğu söz olmaktadır. Kamyon giremez levhası gelişi dar şehir alanlarında veya kamyonların oluşturduğu gürültü ve hava kirliliğinin rahatsızlığa neden olduğu yerlerde kullanılması uygun görülmektedir. Üzerinde belli ağırlık rakamları olan kamyon giremez levhası örnek verecek okursak 6 ton gibi yer veren ilave paneller kullanmak suretiyle yasaklamaya izin verilen azami ağırlığı ilave panelde belirlenen değeri aşan kamyonla sınırlanmış olmaktadır. Bu işaret levhasının yanına ilave panel ekleyerek yasaklamaya ilişkin ön uyarıda bulunmak gerekebilir. Bu panelde ön bilgilendirmenin yapıldığı noktayla yasaklamanın başladığı nokta arasındaki uzaklık örnek olarak 1.3 km gibi belirtilir. Bu türden bir ön uyarı bilgisinin verilmesinin nedeniyse kamyon sürücüsüne yasaklama bölgesine geldiğinde geriye dönmek zorunda kalmak yerine alternatif bir yol seçebilme şansı verir. İşaret levhasının koyuldu yerin, sürücülerin yanlış bir manevraya teşebbüsünü önleyecek tarzda belirlenmesi gerekmektedir.

Kamyon giremez levhası genel olarak şehir içi trafiğinde kamyon giriş yasağının olduğu yüksek azami ağırlık tonu belirlenen yerlerde kullanımı sağlanır. Bu levha şehir içi trafiğinde belirlenen tabelalar yardımıyla azami yükseklik belirtisi olan kısımlarda şehrin kontak noktalarında kullanımı sağlanır. Kamyon giremez levhası şehir içi trafiğinde belirli saatler dahilinde şehir içerisine girilmesi hususunda kullanılması gerektiğini belirler.
" } ] }