{ "title": "Trafik İşaretleri", "image": "https://www.trafikisaretleri.gen.tr/images/trafik-isaretleri.jpg", "date": "21.01.2024 01:27:22", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Trafik İşaretleri, Trafikte araç kullanıyorsanız veya yaya iseniz trafik kurallarına uymanız çok önemlidir. Trafik işaretleri ve kuralları yalnızca sizin hayatınızı değil aynı zamanda sevdiklerinizin hatta hiç tanımadığınız insanların dahi hayatını kurtarır. Trafiğe çıkıldığında trafikteki insan ve araçların hareketliliğinden yola çıkarak birtakım kuralların olması gerekliliği şüphe götürmez. Kurallar olmaksızın yüzlerce aracın bir anda hareket etmesi esnasında aksaklıklar ve kazaların olmaması imkânsızdır. Yaşamın her alanında bazı kuralların gerekliliği trafikte de kesinlikle düzenleyici olacaktır. Eğer büyük bir şehirde vakit geçirdiyseniz trafiklerdeki yoğunluğun ve bu yoğunluğun doğuracağı olası riskleri hepiniz görmüşsünüzdür. Bu kadar yoğun trafikte trafik kuralları olmadığını düşünsenize! Her araç sürücüsü kendine göre hareket etseydi, şeritler olmasaydı her sürücü kendi istediği yönde gitseydi sizce neler olurdu?

Sürücüler ve yayalar birbirlerine karşı nasıl hareket edeceğini, belli yerlerde nasıl davranabileceğini tahmin edebilmek isterler. Acaba bu yolda dönüş yapılabilir mi? Araç sollanabilir mi? Durulabilir mi? Araç sağa mı dönecek? Araç neden yavaşladı? Ülkemizdeki trafik kazası rakamlarını düşündüğünüzde üzücü bir sonuçla karşılaşmaktayız. Her gün yaklaşık olarak altı yüz kaza meydana gelmektedir. Yaşanan bu trafik kazaların her gün ortalama yirmi kişi hayatını kaybediyor. Trafik kazalarının nedenleri ve sorumluları kim? Trafik kazalarındaki en büyük sorumlular insanlardır. %94'lük bir oranla sürücü, yolcu ve yayalar trafik kazalarının en büyük sorumlularıdır. İnsan faktöründen sonra ise %5'lik bir oranla araçtan kaynaklanan sebepler trafik kazasına neden olmaktadır. Son %1'lik oran da yollardaki bozukluklar kaynaklıdır.

Sizce yaşanan bunca trafik kazasını önlemek mümkün müdür? Bunun cevabını kendimiz de bulabiliriz aslında. Evet bu mümkündür. Gereken kurallar konulursa, ki trafik kuralları konulmuş zaten, bu kurallara uyulup uyulmadığı denetim altında tutulduğunda ve gerektiğinde trafik cezaları ile gerekli önlemler alınırsa bu sayı biraz daha azalacaktır. Bununla birlikte yolların ve trafik işaretlerinin de kontrol edilmesi gerekmektedir.

Peki denetim ve önlemlerden sonra başka eksikler yok mu? Var. Eğitim! İnsanların bu konuda gerektiği kadar eğitimli olmaları gerekmektedir. Alkollü olarak araç kullanmaya ya da aşırı hız yapmaya bazen cezalarda da engel olamamaktadır. Sürücü ve yayaların yeterince eğitimli olmaları da kazaların büyük ölçüde azalmasını sağlayacaktır.

Trafik işaretleri, bizim için önemli olan bu tür soruları doğru cevaplamamızı sağlar. Sarı ışık yanması, tüm araçlar duracağı, sağa sinyal veren aracın birazdan yavaşlayacağı, bir köprüyle karşılaşılacağı, ilerideki yol ayrımından döneceği gibi.

Trafik işaretler sayesinde trafik ortamındaki belirsizlikten büyük ölçüde kurtulur, tehlikeli doğurabilecek durumlar için önceden önlem alabiliriz. Trafik işaretlerine uyulmaması sürücü ve yayaların riskli durumlar için önlem almasını zorlaştırabilir. İşaretler, trafik ortamında bulunan sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir. Bu yüzden trafik işaretlerini ve levhaları yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemlidir.
" } ] }