{ "title": "Yangın Tehlikesi Levhası", "image": "https://www.trafikisaretleri.gen.tr/images/yangin-tehlikesi-levhasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:53:28", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Yangın tehlikesi levhası, bulunulan bölgenin yangın çıkmaya elverişli, ağaçlık ya da başka yanıcı maddeler içeren bir bölge olduğunu bildiren levhadır. İkaz ve uyarı levhaları sınıfına dahildir. Genellikle şehirler arası yollarda ağaçlık alanların fazlaca bulunduğu bölgelere yerleştirilir.

Yangın tehlikesi levhası görülen yerlerde araç içinde yakılmış kibrit, kâğıt vb. Maddeler kontrolsüz bir şekilde kesinlikle dışarıya atılmamalıdır. Atılan küçücük yanan bir maddenin, hektarlarca ormanı yok edebilecek geniş bir yangının başlangıç kıvılcımı olabileceğini unutmamak gerekir.

Ormanlık alanlar, coğrafi özellikleri nedeniyle genellikle bol rüzgâr alan yerlerdir. Bu rüzgârlar ise küçük yangınları büyütmekte en büyük etkendirler. Sürücü ya da yolcuların, bir anlık dikkatsizlikle araçtan attığı küçük bir kıvılcım kaynağı, kuvvetli rüzgârlar tarafından ormanlık alana ya da yanıcı maddelerin bulunduğu bir iş yeri, yerleşim yeri benzeri bir alana ulaştırılabilir. Aynı şekilde yangının büyüme ve geniş alanlara yayılma süresi de rüzgârlar sayesinde pek uzun sürmez.

Yangın tehlikesi levhası, böylesi faciaların önüne geçebilmek için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir levhadır. Bu levhaların bulunduğu bölgelerde piknik, mangal ya da herhangi bir yakım işlemi gerektirecek eylemler yapılmaması gerekir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube Ekipleri ve Kara Yolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle trafik uyarı ve tanzim levhalarına uymayan sürücülerin araçları, kısa süre içinde tespit edilmektedir. Özellikle mobese kameraları ya da radar cihazları ile denetlenen yollarda tespit işlemleri kısa süre içinde gerçekleşir.

Yangın tehlikesi levhası bulunan bir bölgeden geçerken levhanın belirttiği yasağa aykırı eylemlerde bulunan sürücüler, yılbaşı itibariyle caydırıcılık oranı artırılmak için zam yapılan ceza ücretlerini ödemekle mükelleftir.

Özellikle ülkemizin çok sayıda orman barındıran Karadeniz, Ege, Akdeniz gibi bölgelerinde yangın tehlikesi levhası sayıları ve bu levhalara uymayanları tespit etmek amacıyla görevlendirilen ekipler oldukça fazladır. Bu ekipler gerek insan kaynaklı gerek doğal bir yoldan çıkan yangınları en kısa süre içinde gerekli birimlere haber verme, söndürülmesinde etkin olarak görev alma gibi vazifelerin yanında, bu yangınların çıkmasını önlemek için yapılabilecek her türlü tedbir için de yetkilerle donatılmışlardır.

Bu yetkilere, yangın tehlikesi levhasına uymayan sürücüleri uyarma ve plakalarını tespit ederek gerekli kurumlara bildirmek de dahildir. Sürücüler bu caydırıcı unsurları göz önünde bulundurmalı ve büyük hasarlar bırakacak yangınların önüne geçmek için kurallara uymalıdır.
" } ] }