Geçme yasağı sonu levhası, Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve sürücülere, daha önce konulmuş olan "Geçme Yasağı" levhasının sona erdiğini bildiren levhadır. Bu levha görüldüğünde öndeki araç, karşıdaki şeritte gelen bir araç olup olmadığından emin olunduktan sonra sollanabilir. Geçme Yasağı Sonu Levhasının KullanımıGeçme yasağı sonu levhasının olmadığı yerlerde, geçme yasağının sona erdiği, kaplama üzerindeki sürekli çizgilerin kesik hale gelmesiyle de sürücüye bildirilebilir. Ancak sürücülerin dikkatini çekebilmek ve olası yanlış sollama kazalarının önüne geçebilmek için geçme yasağı sonu levhası yöntemi daha fazla tercih edilmektedir. Uyarı Levhaları ve Özel LevhalarUyarı levhaları içerisinde kamyonlara, bisikletlere veya ağır vasıta taşıtlarına yönelik özel levhalar bulunmaktadır. Geçme yasağı sonu levhası da bunlara dahildir. Yuvarlak içerisinde iki tane taksi tipi araç bulunuyorsa ve ikisi de siyah renkle belirtilmişse bu, binek araçlar için geçme yasağı sonunun geldiğini bildiren levhadır. Aynı yuvarlak sınır içerisinde sağ şeritte binek tipi bir araba, sol şeritte ise bir kamyon resmedilmiş ve her ikisi de siyah renkle belirtilmişse bu da kamyonlar için geçme yasağı sonu levhasıdır. Kamyonlar ve Geçme Yasağı Sonu LevhasıKamyonlar, hacim ve motor özellikleri nedeniyle atik olmayan araçlar oldukları için sollama işlemini güvenli bir şekilde tamamlama süreleri de binek araçlara göre daha uzun sürmektedir. Kara Yolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı mühendisler ve yardımcı uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalar ve testler sonucunda, kamyonların ve binek tipi araçların güvenli sollama sürelerine göre geçme yasağı sonu levhası dikilecek alanlar belirlenir. Levhalara Uymamanın SonuçlarıBu levhaların hiçbirine uymayan veya kendi araç özelliklerine uymadığı halde başka özellikte araçlar için dikilmiş olan levhalara göre hareket eden sürücüler, trafik mobese kameraları veya trafik görevlileri tarafından tespit edildiğinde cezai işlem uygulanır. Trafik levhalarına uymayan sürücülere uygulanan cezai işlemlerin miktarları ve ödeme sürelerinde geçtiğimiz yılbaşı itibariyle artışa gidilmiş ve caydırıcılık oranları artırılmak istenmiştir. Trafik Kazalarının AzaltılmasıÜlkemizde trafik kazalarının yüzde 80 gibi yüksek bir oranının hatalı sollamalardan kaynaklandığı göz önüne alındığında, geçme yasağı sonu levhalarının trafik güvenliği açısından büyük önem arz ettiği görülebilir. |
Geçme yasağı sonu levhasının olmadığını nasıl anlayabiliriz? Kaplama üzerindeki sürekli çizgilerin kesik hale gelmesi yeterli mi?
Cevap yazAytekin Bey,
Geçme yasağı sonu levhasının olmadığını anlamak için kaplama üzerindeki sürekli çizgilerin kesik hale gelmesi genellikle yeterli bir işarettir. Ancak, trafik kuralları ve işaretlemeleri, yolun bulunduğu bölgeye ve yerel düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, sadece çizgilere güvenmek yerine, çevredeki diğer trafik işaretlerini ve yol koşullarını da dikkate almak her zaman daha güvenli olacaktır. Ayrıca, araç kullanırken dikkatli olmak ve sürekli çevrenizi gözlemlemek kazaların önlenmesi açısından büyük önem taşır.
Sağlıklı sürüşler dilerim!